mercredi 28 avril 2010

Έκθεση comics: Από το Yellow Kid στον Conan

Το «Yellow Kid» περιγράφεται από τους ιστορικούς, ως το πρώτο δημοφιλές comic strip. Τόσο δημοφιλές, ώστε οι δύο μεγάλες εφημερίδες της εποχής στη Νέα Υόρκη, η New York World του Joseph Pulitzer και η New York Journal του Randolph Hearst βρέθηκαν να διεκδικούν έντονα τη δημοσίευσή του. Όταν το 1895, ο Richard Felton Outcault δημιούργησε τον Mickey Dugan ή αλλιώς Yellow Kid με στόχο τη διασκέδαση της αμερικανικής εργατικής τάξης, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι έβαζε τα θεμέλια για την ανάπτυξη ενός νέου είδους αφήγησης- τα comic strips- που θα έβρισκαν αρχικά στέγη στις σελίδες των εφημερίδων.

Από τότε σταδιακά άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και νέα comic strips και χαρακτήρες, οι οποίοι τις περισσότερες φορές άγγιζαν πολιτικά ή κοινωνικά ζητήματα, όπως ο Pogo του Walt Kelly, που το 1952 «συμμετείχε» στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών ή ο Andy του Garry Trudeau, ο οποίος «πέθανε» από AIDS στο strip Doonesbury.

Οι σελίδες που επιλέχθησαν για την έκθεση που σας παρουσιάζουμε απεικονίζουν την εξέλιξη, την ποικιλία και την επίδραση των comic strips και comics κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο αιώνων. Αγαπημένοι ήρωες από το μακρινό παρελθόν όπως η Little Orphan Annie, ο Prince Valiant, ο Mighty Mouse, o Felix the Cat, αλλά και πιο σύγχρονοι όπως ο Swamp Thing, ο Conan και ο Spider- Man, έργα δημιουργών όπως ο Chester Gould και ο Winsor McCay, δημοφιλείς χαρακτήρες όπως ο Mickey Mouse, έργα που δημοσιεύτηκαν στα κορυφαία περιοδικά MAD και The New Yorker, προσχέδια από το MAUS του Art Spiegelman που σηματοδότησε την «ενηλικίωση» της 9ης τέχνης , αλλά και ήρωες που έφυγαν από το χαρτί και πέρασαν στην οθόνη, παρελαύνουν μπροστά στα μάτια σας, κουβαλώντας μαζί τους και την ιστορική εξέλιξη των αμερικάνικων comics.

Οι ιστορίες και οι χαρακτήρες αυτοί μπορεί να μοιάζουν οικείοι, αλλά βγάζοντάς τους εκτός του παραδοσιακού «χάρτινου» πλαισίου τους και τοποθετώντας τους στους τοίχους μιας γκαλερί, μπορούν να εξεταστούν και να εκτιμηθούν όχι μόνο ως αφηγήσεις με ιστορικό, κοινωνικό και πολιτιστικό βάθος, αλλά και ως δείγματα τεχνικής αρτιότητας. Οι αυθεντικές σελίδες αποκαλύπτουν τη μεθοδολογία πίσω από τη μαγική εικόνα μιας ολοκληρωμένης σελίδας comic, το ανεξάντλητο παιχνίδι λέξεων και εικόνων, τη στιλιστική προσέγγιση του κάθε δημιουργού και σας προσκαλούν να κοιτάξετε γνωστούς χαρακτήρες, εικόνες και σύμβολα της ποπ κουλτούρας με νέους, διαφορετικούς τρόπους.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire