Μάθημα: Comics & Επικοινωνία
Διδάσκουσα: Λύδα Τσενέ
Ομάδα: 5Μορφές
Με την ραγδαία εξάπλωση του διαδικτύου τις τελευταίες δεκαετίες, και την ευρεία είσοδο των πολιτιστικών προϊόντων σε αυτό, έχει δημιουργηθεί μια γενικευμένη σύγχυση σχετικά με την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Ποιός όμως θέτει τα όρια; Ποιά είναι η θέση του δημιουργού και ποιά αυτή του κοινού;
Τα νομικά όρια υπάρχουν, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρα για όλους τους χρήστες του διαδικτύου. Ο Gaiman περιγράφει την εμπειρία του σε αυτόν τον τομέα. Αρχικά, αισθάνθηκε προσβεβλημένος όταν κομμάτια από τα βιβλία του χρησιμοποιούνταν στο διαδίκτυο, παρά την έγκρισή του. Ωστόσο, αργότερα διαπίστωσε τα οφέλη αυτής της "παραβίασης ορίων" όταν αυξήθηκαν οι πωλήσεις των βιβλίων του και έγινε πιο δημοφιλής. Γι' αυτόν, αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο διαφήμισης και ισχυρό κίνητρο δραστηριοποίησης του κοινού.
Αυτό, όμως, δεν ισχύει για όλους τους δημιουργούς. Υπάρχουν πολλοί που υπερασπίζονται με σθένος την αυστηρή τήρηση του νομοθετικού πλαισίου που προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα, με μόνη δικαιολογία το γεγονός ότι η μη τήρησή τους, προκαλεί οικονομική ζημία και κρίνεται ανήθικη.
Το κοινό από την άλλη φαίνεται να είναι υπέρ ενός τύπου ιντερνετικής κοινοκτημοσύνης, όπου όλα είναι από όλους προσβάσιμα. Ο παράγοντας "χρήμα" απαξιώνεται από τους περισσότερους χρήστες οι οποίοι πιστεύουν πως η γνώση πρέπει να διανέμεται ελεύθερα. Άλλωστε, έχει παρατηρηθεί ότι το οικονομικό κίνητρο στο διαδίκτυο δεν αποτελεί απαραιτήτως θετικό στοιχείο, αντιθέτως, στις περισσότερες των περιπτώσεων, μπορεί να είναι ζημιογόνο.
Οι επιλογές που κάνουμε αντιπροσωπεύουν το ποιοί πραγματικά είμαστε. Εμείς ξέρουμε, εσείς;
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire