mardi 5 avril 2011

Scott McCloud on Comics (via TED) σχόλια πάνω στο video

Καθηγήτρια : Λήδα Τσενέ

Μούλιου Κλεονίκη,Αφεντάκη Ιωάννα,Μουλαβασίλη Βασιλική

Ομάδα Fource


Ο Scott McCloud στην ομιλία του στο TED μας μίλησε αρχικά για την τύφλωση του πατέρα του, στη συνέχεια αναφέρθηκε στην έμφυτη κλίση του να ασχοληθεί με την τέχνη των κόμικς και τέλος μας εκφράζει τις απόψεις του σχετικά με τον κόσμο των κόμικς, το συσχετισμό τους με ορισμένες αρχαίες εκδοχές και την επαφή τους με τη σύγχρονη πραγματικότητα και την καλπάζουσα εξέλιξη των μέσων. Αυτό που είναι αξιοπρόσεκτο είναι ότι τα κόμικς έχουν σαφώς άμεση σχέση με την όραση, συμπεριλαμβάνουν όμως και τις 5 αισθήσεις. Αποτελούνται από εικόνες, λέξεις, σύμβολα... Τα κόμικς συνάδουν σε μεγάλο βαθμό με το αφηρημένο. Έχουν τη δυνατότητα να συνδυάζουν το ορατό με το αόρατο χωρίς όμως να στερούνται νοήματος. Τα κόμικς αποτελούν κάλεσμα και απόκριση. Ο καλλιτέχνης των κόμικ μας δίνει τη δυνατότητα ναι μεν να βλέπουμε μέσα στα πλαίσια παράλληλα μας δίνει όμως και κάτι να φανταστούμε ανάμεσα σ' αυτά τα πλαίσια.


Στη συνέχεια, αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ότι στην αρχαία εποχή είχαμε μια ατέρμονη διαδικασία ανάγνωσης που περιλάμβανε διάφορους τρόπους και θα ήταν δυνατό κάτι τέτοιο να συσχετιστεί με την οθόνη. Ο περιορισμός της εκτύπωσης, του χαρτιού εν γένει μας έκανε να συμβιβαστούμε με μια προκαθορισμένη μορφή ανάγνωσης. Τώρα έχουμε τη δυνατότητα εκλαμβάνοντας την οθόνη ως έναν άπειρο καμβά να παρακολουθούμε τα κόμικς ως ένα είδος που δύναται να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται κάθε φορά στα τεχνολογικά επιτεύγματα που διέπουν τα μέσα. Τα κόμικς δεν είναι απλά ένα μέσο να δραπετεύσουμε από την πραγματικότητα που τόσο μας κουράζει. Μας προσφέρει τρόπους με τη συμβολή των μέσων να ρίχνουμε και μια ματιά στον κόσμο μας παράλληλα με το ταξίδι μας στον κόσμο των κόμικ.

Tα κόμικς αποτελούν για πολλούς την ένατη τέχνη. Η ιστορία τους ξεκινά από πολύ παλιά, από τα Αιγυπτιακά ιερογλυφικά κατά πολλούς οπότε οι παραπομπές του Scott McCloud προκύπτουν αβίαστα. Τα κόμικς δεν αποτελούν απλά ένα μέσο διαφυγής από την πραγματικότητα και ξεκούρασης από τους έντονους ρυθμούς ζωής. Είναι ένα παραθυράκι στην πραγματικότητα μέσα από εικόνες, σύμβολα, λέξεις, καρικατούρες της πολιτικής, του κοινωνικού γίγνεσθαι. Ανάλογα με την εποχή, το χώρο, το χρόνο, την τεχνολογία, τη διαδικτυακή πλέον πραγματικότητα εξελίσσονται και προσφέρονται στους θαυμαστές τους μ' έναν τρόπο όχι παθητικό αλλά διαδραστικό. Ο αναγνώστης δύναται να προβληματιστεί, να αντιδράσει, να επισκεφτεί τη σφαίρα της φαντασίας γιατί όπως προαναφέραμε ο καλλιτέχνης των κόμικ σου προσφέρει τα πλαίσια αλλά σου δίνει και κάτι άλλο ακόμα το οποίο δεν βλέπεις αλλά μπορείς να φανταστείς.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire