mercredi 6 avril 2011

The hand of The Pirate

Μάθημα: Comics & Επικοινωνία
Διδάσκουσα: Λήδα Τσενέ
Ομάδα: 4τυριά


The hand of The Pirate

Η ανάπτυξη του διαδικτύου άλλαξε άρδην τα δεδομένα του σύγχρονου πολιτισμού. Η ανάπτυξη της πειρατείας που επήλθε μαζί του ,ανάμεσα σε πολλά άλλα, έκρουσαν το κώδωνα του κινδύνου για τις περισσότερες υπηρεσίες παραγωγής τέχνης (μουσικής, ταινιών, βιβλίων κλπ). Θέλοντας και μη η δύναμη αυτού του νέου μέσου σε συνδυασμό με την αναρχική του φύση το καθιστά αδάμαστο και ως γνωστόν κάτι που δεν μπορείς να το ελέγξεις , το φοβάσαι . Η παγκόσμια οικονομική κοινότητα έτρεξε ολόκληρες καμπάνιες στην προσπάθειά της να πείσει το κοινό για την εγκληματική φύση της πειρατείας, ακόμα και νομοσχέδια ψηφιστήκαν που επιβάλλουν στους ‘πειρατές’ υπέρογκα πρόστιμα (βλ. Αγγλία) παρ’ όλα αυτά στο Ίντερνετ δεν υπάρχουν απλά παραθυράκια του νόμου αλλά ολόκληρες πόρτες.


Το κλασσικό debate που αναπτύσσεται σήμερα σε πολλούς κύκλους, το κατά πόσο δηλαδή είναι προσοδοφόρο και ηθικά ορθό να υπάρχει η πειρατεία. Είναι μια κατά τη γνώμη μου άσκοπη συζήτηση. Άσκοπη , γιατί η πειρατεία είναι αδύνατο να πολεμηθεί τεχνικά. Όσο υπάρχει Ίντερνετ θα υπάρχει και πειρατεία. Η πειρατές επίσης θα παραμείνουν για πάντα πειρατές είτε τους νομιμοποιήσεις είτε όχι, εξού και το όνομα «πειρατές». Το θέμα που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να αναλύεται είναι πως μπορούμε αυτή την αναρχία του Ίντερνετ, αυτή την απίστευτη συνεχόμενη ροή πληροφορίας να την χρησιμοποιήσουμε υπέρ μας.
Όπως πολύ σωστά αναφέρεται στο βίντεο, μέσω του διαδικτύου δίνεται η ευκαιρία σε κόσμο να γνωρίσει το έργο σου ,να σε παρακολουθήσει, να σε αγαπήσει και φυσικά να σε υποστηρίξει. Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που γεννήθηκαν μέσα από το διαδίκτυο, απέκτησαν κοινό μέσα από αυτό και πούλησαν ενώ πρόσφεραν τη μουσική τους δωρεάν. Για παράδειγμα ο DubFx ένα μουσικός του δρόμου, έγινε γνωστός μέσα από βίντεο που ανέβασαν απλοί πολίτες στο YouTube. Στο site του http://www.dubfx.net/ σου δίνετε η ευκαιρία να κατεβάσεις την μουσική του δωρεάν ή να συνεισφέρεις κάτι για να τον υποστηρίξεις οικονομικά ούτως ώστε να δημιουργήσει περισσότερη μουσική για εσένα. Σε αυτό το σημείο ήρθε η ώρα να αποκαλυφτώ. Είμαι και εγώ ένας από τους πειρατές του δικτύου, Ναι! Σταυρώστε με.. ο λόγος που το λέω αυτό όμως είναι γιατί ενώ έχω κατεβάσει του κόσμου το υλικό ‘παράνομα’, το συγκεκριμένο καλλιτέχνη , ανάμεσα σε αρκετούς άλλους δεν θα το ‘έκλεβα’ ποτέ. Τα τραγούδια του τα αγόρασα γιατί κατά την γνώμη μου αξίζουν.


Έτσι λοιπόν για να επιστρέψουμε στο αρχικό μας θέμα, το διαδίκτυο το φοβούνται αυτοί που δεν έχουν κάτι να πουν και αυτοί που σκοπό έχουν όχι να μοιραστούν την τέχνη και την σκέψη τους αλλά να κερδοσκοπήσουν. Άποψή μου είναι πως στο Ίντερνετ υπάρχει μια θεία δίκη, μια ‘πειρατική’ Θεία δίκη η αλλιώς το χέρι του πειρατή.. Αν αξίζεις θα ακουστείς, θα αγαπηθείς και θα ανταμειφτείς, αν πάλι όχι ακόμη και το torrent σου δεν θα το κατεβάσει κανείς και αυτή είναι η ύψιστη απαξίωση…

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire