mercredi 4 mai 2011

THE ‘GOOD’ VILLAIN

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας πολύ καλός, εκπλητικός, ατρόμητος ήρωας που πάντα κατατρόπωνε τον αιμοβόρο, αδύστακτο και ραδιούργο κακό εγκληματία του παραμυθιού...... Έτσι δεν πάει κάθε ιστορία; Έχει σκεφτεί ποτέ όμως κανείς γιατί ο κακός είναι κακός ή μαλλον εχει σκεφτεί ποτέ κανείς ότι ίσως η συμπεριφορά του αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με το παρελθόν του και άρα βρίσκει εξήγηση μέσα από την ψυχολογία; Για να δούμε...

Όλοι μας λίγο- πολύ ξέρουμε την πλοκή του “Μάγου του Οζ”: η Ντόροθυ έπεσε με το σπίτι της πάνω στην αδελφή της κακιάς μάγισσας της Δύσης , την κακιά μάγισσα της Ανατολής, με αποτέλεσμα η μάγισσα της Δύσης να θέλει να σκοτώσει την Ντόροθυ γι' αυτό αλλά στο τέλος η Ντόροθυ την βρέχει με νερό και την σκοτώνει. Όλοι μας είπαμε “καλά να πάθει” στο τέλος αλλά για να κοιτάξουμε καλύτερα στο παρελθόν της μάγισσας... Η μάγισσα αυτή, το όνομα της οποίας είναι Ελφάντα, επειδή γεννήθηκε πράσινη και με κοφτερά δόντια θεωρήθηκε τιμωρία του Θεού στην οικογένεια με αποτέλεσμα να παραμελείται από την μητέρα της, ενώ ο πατέρας της αγαπούσε περισσότερο την αδελφή της. Αυτό και μόνο δεν δημιουργεί παιδικά τραύματα όταν από την ημέρα της γέννησης του ένα παιδί έχει γνωρίσει τον παραγκονισμό και την έλλειψη της οικογενειακής αγαπης; Το γεγονός αυτό όμως δεν την κρατησε πίσω καθώς η ίδια σπούδασε και μάλιστα είχε ταχθεί υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, ζήτημα που είχε εγερθεί στον τόπο της. Ο μόνος λόγος που είχε θυμώσει με την Ντόροθυ είναι ότι η δεύτερη πήρε τα κόκκινα γοβάκια της αδελφής της τα οποία η ίδια διακαιούνταν. Επίσης η Ντόροθυ, της ζήτησε συγχώρεση για τον θάνατο της μάγισσας της ανατολής, κάτι που η ίδια δεν είχε λάβει ποτέ. Ακόμη, ο μάγος του Οζ είχε στείλει την Ντόροθυ για να σκοτώσει την Ελφάντα. Ο καθένας αν ηταν στην θέση της Ελφάντα δεν θα προσπαθούσε να αμυνθεί; Εάν δεν είχε ποτέ κάποιος γνωρίσει την αγάπη πως θα ήταν σε θέση να αγαπήσει, να νιώσει στοργή για κάποιον δεύτερο;

Και τί έχετε να πείτε για τον JOKER; Ο πιό δημοφιλής κακός των comics, ο οποίος βρίσκεται στο Νο. 1 του Wizards list of 100 Greatest Villains of all time. Ο ίδιος δε διαθέτει υπερφυσικές δυνάμεις, όμως η εξαιρετική ευφυία του, οι απίστευτες γνώσεις μηχανικής σε συνδιασμό με το εκρηκτικό, κυριολεκτρικά, ταπεραμέντο του και τη σαδιστική αίσθηση του χιούμορ, τον έκαναν μοναδικό. Σ’ αυτό συνέβαλλε και η αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με το πως έγινε έτσι* ο ίδιοςέχει διηγηθεί τουλάχιστον 3 εναλλακτικές ιστορίες επί τούτου….

Φαίνεται πως έχει αρκετά κοινά στοιχεία με την νέμεσή του, τον Batman, τον οποίο μόνιμα μάχεται. Το ασυμβίβαστο του χαρακτήρα τους, η θεατρικότητα της εμφάνισής τους, η έφεση στις τεχνολογίες και η extreme συμπεριφορά τους που δεν υπολογίζει τίποτα, είναι κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά. Τα ασαφή κίνητρα του Joker και το απρόβλεπτο στοιχείο που τον διακατέχει, τον καθιστούν πολύ ικανό και υπολογίσιμο εχθρό, που δημιουργεί προβλήματα για να διασκεδάσει τον εαυτό του. Για έναν τόσο αντισυμβατικό ήρωα όπως ο Batman, δεν θα υπήρχε καλύτερος αντίλογος από τον Joker….

Δεν θα μπορούσε, όμως, να χαρακτηριστεί κακός ή σατανικός, ούτε και «τρελός»,μιας και θα ήταν μια πολύ επιφανειακή προσέγγιση. Δεν πιστεύει στην ύπαρξη του καλού ούτε και του κακού, ούτε προσπαθεί να το επιβάλλει σε κάποιον ξεγελώντας τον. Όλες του οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να δείξει στον κόσμο την πραγματική αλήθεια. Είναι άδικο να σκοτώνεις κάποιον γιατί π.χ. έκλεψε από ‘σένα αλλά είναι δικαίο να σκοτώσεις έναν τρομοκράτη; Άρα, δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Αυτό είναι το σκεπτικό του. Ο ίδιος δεν πιστεύει στις δομές και τους θεσμούς που έχει επιβάλλει η κοινωνία* άρα δεν εναντιώνεται σ’αυτούς. Λογικοί συλλογισμοί για κάποιον που αποκαλείται τρελός, δε νομίζετε; Κι από την άλλη ο Batman, υπέρμαχος του καλού, καταπατεί τους θεσμούς στους οποίους πιστεύει, με ευκολία, κι επιβάλλοντας τον δικό του κώδικα ζωής- τιμής.

Εσείς με ποιανού το μέρος είστε; Σκεφτείτε το καλά.......

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire