mercredi 4 mai 2011

Marvel VS DC

Στην ιστορία των comics υπήρχαν τρεις περίοδοι η Χρυσή εποχή γνωστή και ως Golden Age, την Ασημένια εποχή ( Silver age) και την Xάλκινη εποχή (Bronze age).


Χρυσή εποχή: Η χρυσή εποχή ξεκίνησε στα τέλη του 1930 και τελείωσε στα τέλη του 1940. Εκείνη την εποχή, τα μοντέρνα comics εκδίδονταν με ένα κύμα δημοσιότητας : το αρχέτυπο των υπερηρώων δημιουργήθηκε και καθορίστηκε και πολλοί από τους γνωστούς ηπερήρωες έκαναν πρωτοεμφανίσθηκαν όπως ο Batman, o Superman και η Wonder Woman από την DC comics. Ενώ από τη Marvel ο Captain-America.

Ασημένια εποχή: Η ασημένια εποχή επήλθε, μετά από τη χρυσή εποχή και διήρκησε από το 1956 έως τα τέλη του 1960- αρχές 1970. Στην ασημένια εποχή υπήρξε πρόοδος στην τέχνη και επιτυχία στη διαφήμιση για τα αμερικάνικα comics, κυρίως για αυτά που παρουσίαζαν το αρχέτυπο του υπερήρωα. Μερικοί από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς ήταν οι Stan Lee και Denny O’ Neil. Ενώ από τους καλλιτέχνες οι Jack Kirby και Neal Adams.

Χάλκινη εποχή: Η χάλκινη εποχή ήρθε μετά από την ασημένια εποχή και διήρκησε από τις αρχές του 1970 έως τα μέσα του 1980. Στην χάλκινη εποχή εμφανίσθηκαν πιο σκοτεινές ιστορίες και πλοκές στις οποίες υπάρχουν πιο ώριμα θέματα όπως πραγματικά προβλήματα στην κοινωνία που τη βασανίζουν ακόμα και σήμερα, όπως η χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ακόμα, υπήρξαν και οι πρώτες σειρές που αφορούσαν κακούς όπως τα : The Tomb of Dracula, Super-Villain Team-Up, Secret Society of Super-Villains και Joker)

Μοντέρνα εποχή: Η μοντέρνα εποχή ξεκίνησε στα μέσα του 1980 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Σε αυτή την περίοδο τα comics έγιναν πιο σκοτεινά και οι χαρακτήρες τους πιο ψυχολογικά πολύπλοκοι, οι δημιουργοί έγιναν πιο γνωστοί και ενεργοί στην αλλαγή της βιομηχανίας των comics. Ακόμα, σε αυτή την περίοδο τα ανεξάρτητα comics “ανθίζουν” και οι μεγαλύτεροι εκδοτικοί οίκοι γίνονται διαφημίζονται περισσότερο. Εναλλακτικά ονόματα της περιόδου αυτής είναι σκοτεινή εποχή των comics (Dark age of comics), σιδερένια εποχή των comics (Iron age of comics) και εποχή αδαμάντιου (Adamantium age of comics).

H ιστορία της Marvel

Η Marvel ιδρύθηκε το 1939 από τον Martin Goodman. Αρχικά το 1939 ονομαζόταν Timely Comics. Έπειτα, στο 1950 περίπου μετονομάστηκε σε Atlas και τέλος, με την κυκλοφορία των Fantastic Four (Φανταστικών Τεσσάρων) και άλλων τίτλων υπερηρώων που δημιουργήθηκαν από τους Stan Lee, Jack Kirby, Steve Ditko και άλλων.

Μερικοί από τους πιο γνωστούς υπερήρωες της Marvel, είναι ο Spider-Man, Wolverine, Hulk, Iron Man, Captain-America αλλά και μερικές από τις πιο γνωστές ομάδες υπερηρώων είναι οι Fantastic Four και Avengers.

Ακόμα, έχουν υπάρξει και cartoon με τους χαρακτήρες της Marvel και αρκετές έχουν αναμεταδοθεί και από τους Ελληνικούς τηλεοπτικούς δέκτες. Μερικά
από αυτά τα cartoon είναι: X-Men, Iron Man, Fantastic Four, Spider-Man, The Incredible Hulk, Silver Surfer, Spider-Man Unlimited, Spider-Man: The New Animated Series, Fantastic Four: World’s Greatest Heroes, The Spectacular Spider-Man και Wolverine and the X-Men.

Όπως επίσης και ταινίες: Blade (1998),X-Men (2000), Blade 2 (2002), Spider-Man (2002), Daredevil (2003), X2-: X-Men United (2003), Hulk (2003), The Punisher (2004), Spider-Man 2 (2004), Blade: Trinity (2004), Elektra (2005), Fantastic Four (2005), X-Men: The Last Stand (2006), Ghost Rider (2007), Spider-Man 3 (2007), Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer (2007), Iron Man (2008), The Punisher: War Zone (2008), The Incredible Hulk (2008), X-Men Origins: Wolverine (2009).

Στις 31 Αυγούστου 2009 η Μάρβελ εξαγοράστηκε από την Nτίσνευ.

Marvel @ Social Media

Είτε βρίσκεσαι στο Twitter, Facebook, YouTube, MySpace ή οποιαδήποτε άλλη καινούργια ιστοσελίδα, η Marvel είναι παντού δικτυωμένη. Προσπαθεί έτσι να κάνει πολλούς διαδικτυακούς φίλους και να επεκταθεί η φήμη της μέσα από το internet.

v Facebook:www.facebook.com/Marvel Eδώ μπορείτε να διαβάσετε τις τελευταίες ειδήσεις, να αφήσετε ένα σχόλιο, ή ακόμη και να λάβετε μέρος σε συζητήσεις για όλους τους ήρωες της Marvel.

v Twitter: www.twitter.com/Marvel Ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για τη Marvel σε 140 χαρακτήρες ή λιγότερο!! Έρευνες, links και πολλά άλλα! Μπορείτε επίσης να δείτε τι μέρος του προσωπικού της Marvel και των δημιουργών βρίσκονται στο Twitter www.twitter.com/Marvel/friends

v YouTube: www.youtube.com/marvel Εδώ υπάρχουν Όλα τα βίντεο της Marvel, όλων των εποχών. Ακόμη μπορείτε να ανακαλύψετε όλες οι αρχικές παραγωγές των "Marvel Super Heroes: What The?!--," "Weekly Watcher" and "Marvel Hotline, καθώς και ολόκληρα επεισόδια του« X-Men: Evolution ", όπως επίσης θα βρείτε trailer και video τα οποία προσθέτονται αρκετές φορές την εβδομάδα!!!

v MySpace:www.myspace.com/MarvelEntertainment : Εδώ θα βρείτε Blog posts, νέα, links και πολλά video!!

v Hi5:http://hi5.com/friend/profile/displaySameProfile.do?userid=404285618

v Bebo:http://www.bebo.com/Marvel_Entertainment

Ακόμη δεν έχετε κάνει εγγραφή στο Marvel Digital Comics Unlimited ; Kάντε τώρα και stay tuned για περισσότερη ενημέρωση.

DC Comics @ Social Media

v Facebook: Στη σελίδα που διατηρεί η DC Comics στο Facebook, η δραστηριότητα και η ενημέρωση είναι καθημερινή. Εκτός από τις φωτογραφίες από διάφορα comics, συναντάμε ατάκες από τους ήρωες τους, links για τα blog posts της DC, αλλά και για άλλα comic related blogs και υλικό που σχετίζεται με την οπτικοακουστική μεταφορά των ηρώων (σινεμά, TV κ.α.). Η σελίδα μετράει 284.052 fans και μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η απουσία των tabs και των παραπομπών για τα υπόλοιπα social media tools στα οποία έχει παρουσία η DC.

v Twitter: Στο twitter η DC και πάλι κινείται σε παρόμοια πλαίσια με αυτά του facebook page της. Το twitting είναι καθημερινό, με links για τα διάφορα comics και ότι μπορεί να έχει σχέση με αυτά. Απουσιάζουν τα πολλά retweets στους followers (42,263 μέχρι στιγμής), αλλά και οι απαντήσεις σε αυτούς. Φαίνεται ότι η καθημερινή ενημέρωση του twitter page είναι κάτι που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό, καθώς τα tweets είναι σχετικά λίγα, αν κρίνει κανείς και τον αριθμό tweets της Marvel (3.109 η DC έναντι 10.972 που έχει κάνει η Marvel). http://twitter.com/#!/DC_NATION

v Youtube: Παράξενη η απουσία επίσημου καναλιού της DC comics από ένα τόσο διαδεδομένο και ευρείας χρήσεως social media tool. Δεν υπάρχει κανένα link από το site της DC για κάποιο channel στο Youtube και ούτε η χειροκίνητη αναζήτηση οδηγεί κάπου. Μάλλον ένα «φάουλ» από τους ανθρώπους της DC, που δεν έχουν φροντίσει να διοχετεύουν τα διάφορα video τους σε ένα δικό τους κανάλι.

v Blog: Αρκετά δραστήρια στα blog της η DC, διατηρώντας 2 λογαριασμούς. Έναν για τους διάφορους ήρωες της, το λεγόμενο DC Universe, αλλά και την άλλη σειρά comics για νέους και ενήλικες, Vertigo.

*Σε facebook και twitter, παρουσία έχει και η σειρά Vertigo, που μάλλον κινείται σε δεύτερο πλάνο καθώς συναντήσαμε links για αυτά τα pages μόνο όταν επισκεφθήκαμε το blog του συγκεκριμένου «συγγενή» της DC. http://www.facebook.com/vertigocomics και http://twitter.com/#!/vertigo_comics. Η παρουσία της Vertigo στα μέσα είναι ακόμα υποτονική, αν παρατηρήσει κανείς των αριθμό των posts που υπάρχει σε κάθε περίπτωση.

Σύγκριση παρουσίας Marvel και DC στα SM

Μόνο από το γεγονός ότι γράφοντας DC στην αναζήτηση του Twitter, δεν πήραμε τα αποτελέσματα που περιμέναμε (να βρούμε κατευθείαν τη σελίδα της δηλαδή), η Marvel δείχνει ότι κάνει το κάτι παραπάνω από τους ανταγωνιστές της στο πεδίο των Social Media. Η έλλειψη καναλιού στο Youtube για τη DC δίνει ένα ακόμα αβαντάζ στη Marvel, η οποία ανεβάζει βίντεο που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και διασκεδαστικό περιεχόμενο για τους fans της.

Αυτό που δείχνει ότι και οι δυο αντίπαλοι πρέπει να αναθεωρήσουν κάπως την παρουσία τους στα SM είναι η έλλειψη ανταπόκρισης και απαντήσεων προς τους followers τους. Μπορεί να τους απευθύνουν το λόγο, να τους κάνουν ερωτήσεις αναφορικά με τις προτιμήσεις τους, αλλά με μια σύντομη ματιά σε twitter και facebook, δεν φαίνεται να υπάρχει μια ολοκληρωμένη διαδικασία feedback. Δεν είναι κάτι που επιβάλλεται σαν κανόνας, αλλά περισσότερο για μια τακτική που θα έπρεπε να ακολουθεί κάθε επιχείρηση που θέλει να δημιουργήσει ένα στιβαρό bonding μεταξύ αυτής και των υποστηρικτών της. Πόσο μάλλον αν μιλάμε για comics.

Παρόλα αυτά, αν πιστέψουμε το ρητό ότι οι αριθμοί λένε την αλήθεια, έχουμε ένα πρώτο συμπέρασμα για το ποια από τις Marvel και DC έχει δυνατότερη φωνή στα SM. Για τη Marvel, οι Facebook Fans είναι 1.616.441 και οι twitter followers 129.461, ενώ για την DC 284.103 και 42.219 αντίστοιχα.

Ενδιαφέροντα links:

http://www.youtube.com/watch?v=nv2yZzy-HVc

http://www.youtube.com/watch?v=n069iWUhJTw&feature=related


NTIM TEAM new generation

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire